Калькулятор прибутку
uk
+38 (098) 555-70-19
+38 (066) 555-70-16
Замовити зворотній дзвінок
Главная > Блог > Новини @uk > Зовнішні ознаки, що спостерігаються на рослинах овочевих культур при нестачі елементів живлення.

Зовнішні ознаки, що спостерігаються на рослинах овочевих культур при нестачі елементів живлення.

Азотне голодування

уповільнює ріст рослин. Листя набувають світло-зелене забарвлення, а
потім жовтіють і відмирають. Часто змінюється і забарвлення стебла. Листя дрібне, стебла тонкі і
тендітні. У капусти, починаючи з нижнього ярусу, забарвлення листя змінюється поступово від зеленої до
жовто-зеленої і навіть рожевої, качани дрібні. У томатів жилкование листа стає фіолетово
червоним, особливо з нижньої сторони. Стебла тонкі, тверді, волокнисті, такий же забарвлення, як і
листя. Зростання сповільнюється, цвітіння спізнюється, бутони осипаються, плоди дрібні. огірок погано
росте, нижнє листя світло зелені, зелено-жовті і жовті. Пагони тонкі, дерев’янисті і
волокнисті. Затримується цвітіння, зав’язування і налив плодів. У цибулі листя наростає
повільно, вони короткі, товсті, тверді.

 

Фосфорне голодування.

У рослин сповільнюється зростання, цвітіння, зав’язування плодів і
дозрівання врожаю. Стебла тонкі, дерев’янисті, листя часто мають більш темне забарвлення. на
нижньому боці з’являється пурпурний відтінок, і вони швидко відмирають. У капусти листя дрібні,
темно-зеленого забарвлення, яка поступово переходить у фіолетову. Пігментація частіше спостерігається
уздовж жилок. У томатів стебла і листя дрібні і волокнисті. Сім’ядолі зорієнтовані під
гострим кутом вгору. Спочатку жилки, а потім і нижня частина листа стають червоно-фіолетовими.
Затримується цвітіння і дозрівання плодів. У редису з нижньої сторони листя набувають
червонуватого забарвлення. У селери утворюються тонкі черешки і повільно формуються коренеплоди.
У цибулі в’януть і засихають кінчики листя.


Калійне голодування.

У рослин сповільнюється зростання. Листова пластинка між жилками
стає хлоротічной, хоча останні залишаються зеленими. Листя тендітні, зморшкуваті, краю їх
закручуються вгору. Хлоротичні пластинка буріє і відмирає. Припиняється ріст міжвузлів. У
капусти краї нижніх листків, починаючи з верхівки, жовтіють, з’являється бронзовість, потім вони
буріють і відмирають. На болотних грунтах сильно виражена волокнистість і зморшкуватість листя.
Кочан пухкий і дрібний. У томатів симптоми калійного голодування виявляються в середній частині
рослин. Листя стають темно-зеленими і на них з’являються бронзові плями. По краях листя
плями можуть утворити суцільну облямівку відмерлої тканини. Стебло дерев’яніє і не росте. Плоди
дозрівають нерівномірно. В огірків листя темно-зелені, куполоподібні. Краї нижнього листя,
начина з вершини, жовтіють і відмирають. Між жилками листкова пластинка поступово стає
бронзової. У квасолі листя стає куполоподібними і зморшкуватими, на краях їх з’являється
жовтизна, потім вони буріють. У гороху вони ніжні, з зелено-жовтим відтінком, по краях з’являються
бурі плями, які з’єднуються і утворюють облямівку.


Недостатність кальцію.

Бруньки і корінці мають світле забарвлення, тендітні, часто потворної
форми, верхні листки біліють. Міжвузля укорочені. На кінцях пагонів утворюється розетка
листя. Стебло дерев’яніє, пошкоджуються кінчики коренів. Зростання припиняється, і рослини
стають карликовими, а коріння короткими, товстими і ослизняются. У томатів верхні листки
жовтіють, а нижні залишаються зеленими. Рослини кволі. Окремі корені роздуті, темно-бурого
кольори. Плоди пошкоджуються верхівковою гниллю. У гороху на листках біля середньої жилки
утворюються червонуваті плями, які потім збільшуються і з’являються на кінцях дрібних жилок.
Листя стають світло-зеленими, згодом бліднуть, починаючи з підстави.

 

Недостатність магнію.

Спочатку хлороз з’являється на нижніх листках, поступово ушкоджуючи все
рослина. Платівка між жилками жовтіє або біліє. У капусти хлороз з’являється між
жилками, починаючи з верхівки. Листова пластинка жовтіє, однак біля листя залишається зеленим,
спостерігається мармуровість листка. На кислих грунтах блідо-зелене забарвлення може переходити в
червоно-фіолетову. Листя соковиті, тендітні, іноді зморшкуваті. У томатів на нижніх листках
блідне верхня непарна часточка, а жилки і платівка біля них залишаються зеленими з блідо
зеленими, жовтими, а потім і бурими плямами. Черешки соковиті, тендітні. Листя загинаються донизу і
засихають. Плоди осипаються або затримується їх дозрівання. В огірків, кабачка, гарбуза, кавуна,
дині листя світло-зелені, жовтіють, буріють і відмирають, а біля жилок пластинка залишається зеленою.
Листя соковиті, тендітні, стебла дерев’янисті. Плоди дрібні. У цибулі на кінчиках листя з’являються
білі плями неправильної форми. У гороху між жилками нижнього листя спостерігається блідо
зелене забарвлення з переходом в жовту. На краях листя утворюються білі плями, які
поширюються між жилками до центру. Краї листя біля середньої жилки можуть розриватися.

 

Недостатність бору.

Сильно уповільнює ріст рослин. Листя втрачає тургор. У підстави і по
краях молодого листя з’являється хлороз і некроз. Листя викривляються і відмирають, а верхівкові
бруньки чорніють і ослезняются. Рослина погано цвіте, зав’язь обсипається. У цвітної капусти на
головному і бічних стеблах утворюються невеликі, концентричні, водянисті, бурі плями. при
сильному побурении пошкоджується зовнішня і внутрішня частини суцвіття. Обгортувальні листя суцвіть
недорозвинені і деформовані. У томатів чорніють точки зростання. Рослина сильно кущиться. сім’ядолі і
листя багряні. Черешки, жилки і листя тендітні. Коріння ростуть повільно, жовтіють або буріють. на
плодах з’являються засохлі плями, іноді плоди набувають потворну форму. У селери на
листі з’являється бура плямистість, яка поширюється у вигляді смуг уздовж черешка. В
місцях пошкодження шкірка розтріскується і закручується назовні. Коріння буріють, бічні
відмирають і на кінчиках їх утворюються горбки. У буряка, моркви та інших коренеплодів з’являється
гниль сердечка. Утворюються темні плями на потовщеною частини кореня. Зростання рослини сповільнюється, і
вони стають карликовими. На листках утворюються жовті і червонуваті плями. На черешках іноді
з’являються поздовжні тріщини. Листя закручуються. У салату сповільнюється зростання, молоде листя
набувають потворну форму, верхівки їх загинаються донизу, на листках з’являються опіки.
Молоді листочки і точки росту закручуються. У цибулі листя недорозвинені, потворної форми, колір
їх від сіро до синьо-зеленого. На молодих листках з’являються світло-зелені і жовті плями,
зморшкуватість і поперечні тріщини у вигляді сходинок. Листя прямостоячі і тендітні.

Недостатність заліза.

У верхній частині рослин жовтіють листя. спочатку хлороз
поширюється між жилками молодих листків, а потім вражає і старі. жилки залишаються
зеленими. Платівка листя буріє, відмирає, потім жовтіє або біліє весь лист.

Недостатність міді.

Сповільнюється ріст рослин. Стебло тонке, твердий. Листя втрачає тургор,
на них з’являються жовто-зелені плями, а кінчики біліють. Може пожовтіти і вся рослина. спочатку
коренева система розвивається краще, ніж наземна, потім зростання корені сповільнюється, вони буріють і
відмирають. Затримується процес стеблоутворення, слабо утворюється насіння. У томатів листя
набувають темно-синювато-зелене забарвлення і закручуються. Затримується утворення квіток.
З’являється хлороз, листя і стебла тендітні. У салату з’являється хлороз, листя біліють. У цибулі
тонкі луски набувають світло-жовте забарвлення.

Недостатність цинку.

У нижній частині рослин листя стає сіро-зеленими, потім
бронзовими або жовто-коричневими, краю їх буріють. Уздовж жилок утворюються плями, тканина
розкладається. Молоде листя дуже дрібні і покриті жовтими крапками або рівномірно
хлоротичні. Потім з’являється некроз, і листова пластинка відмирає. коренева система
слаборазвита і буріє. Стебла тонкі і дерев’янисті. Недолік цинку найбільш проявляється у
гарбуза, кабачка, патисони. У томатів утворюються дрібні листя, вони жовтіють або покриваються
дрібними плямами. Всі симптоми переважно виявляються на молодих листках. У квасолі на
листі між жилками з’являється хлороз, з подальшим відмиранням тканини. листя ростуть
нерівномірно, на них з’являється зморшкуватість.

Недостатність марганцю.

Молоде листя рослин дуже дрібні, з жовтими плямами.
Хлоротичні листова пластинка буріє, стає прозорою і відмирає. У капусти жилки
залишаються зеленими, а між ними тканину червоніє. У томатів листя світло-зелені, а потім жовтіють,
починаючи з найвіддаленішої частини від жилки. Часто на л
стьях розвивається некроз. Пагони витягуються, рослина слабо росте, погано цвіте, плоди не
зав’язуються. У шпинату хлороз з’являється на кінчиках листя, потім поступово поширюється
по всій рослині. Воно блідне, набуває світло-зелене забарвлення, і між жилками тканину
відмирає. У буряка листя стає темно-червоними, майже фіолетовими, особливо між
жилками, потім відмирають. У квасолі на листя утворюється крапчатость. Ріст рослин уповільнюється,
хлоротіческіх листя не досягають нормального розміру. Листя огірка стають світло-зеленими,
а по краях їх утворюється жовтувата облямівка. Батога короткі і тонкі, квіткові бруньки часто жовтіють.

Недостатність молібдену.

Спочатку спостерігається пожовтіння і закручування першої або другої
пари листя, потім на всьому листі з’являється крапка, жилки залишаються світло-зеленими і
відрізняються темним візерунком. Хлоротичні ділянки здуваються, а листя закручуються. знову
утворилися листя поступово стають хлоротичними і закручуються. Стебла товсті,
дерев’янисті, зростання їх сповільнюється, точка росту відмирає. Відмирають і кінчики коренів, а ті, що
залишилися, здуваються.

0 / 5
Напишіть нам
чекайте...
Коментарі
Top
Навігація
Зв'язок

+38 (099) 256-96-89
+38 (098) 547-78-00