Калькулятор прибутку
uk
+38 (098) 555-70-19
+38 (066) 171-28-46
Замовити зворотній дзвінок
Главная > Блог > Новини > Зовнішні ознаки, які спостерігаються на рослинах овочевих культур при нестачі елементів живлення.

Зовнішні ознаки, які спостерігаються на рослинах овочевих культур при нестачі елементів живлення.

Азотне голодування
уповільнює ріст рослин. Листя набувають світло-зелене забарвлення, а потім жовтіють і відмирають. Часто змінюється і забарвлення стебла. Листя дрібне, стебла тонкі і крихкі. У капусти, починаючи з нижнього ярусу, забарвлення листя змінюється поступово від зеленої до жовто-зеленої і навіть рожевої, качани дрібні. У томатів жилкування листа стає фіолетово-червоним, особливо з нижньої сторони. Стебла тонкі, тверді, волокнисті, такого ж забарвлення, як і листя.
Ріст сповільнюється, цвітіння спізнюється, бутони осипаються, плоди дрібні. огірок погано росте, нижнє листя світло зелені, зелено-жовті і жовті. Пагони тонкі, дерев’янисті і волокнисті. Затримується цвітіння, зав’язування і налив плодів. У цибулі листя наростає повільно, воно коротке, товсте, тверде.

Фосфорне голодування:

У рослин сповільнюється зростання, цвітіння, зав’язування плодів і дозрівання врожаю. Стебла тонкі, дерев’янисті, листя часто мають більш темне забарвлення. на нижньому боці з’являється пурпурний відтінок, і вони швидко відмирають. У капусти листя дрібні, темно-зеленого забарвлення, яка поступово переходить у фіолетову. Пігментація частіше спостерігається уздовж жилок.

У томатів стебла і листя дрібні і волокнисті. Сім’ядолі зорієнтовані під гострим кутом вгору. Спочатку жилки, а потім і нижня частина листа стають червоно-фіолетовими.
Затримується цвітіння і дозрівання плодів. У редису з нижньої сторони листя набувають червонуватого забарвлення. У селери утворюються тонкі черешки і повільно формуються коренеплоди. У цибулі в’януть і засихають кінчики листя.

Калійне голодування:

У рослин сповільнюється зростання. Листова пластинка між жилками стає хлоротічной, хоча останні залишаються зеленими. Листя тендітні, зморшкуваті, краю їх закручуються вгору. Хлоротичні пластинка буріє і відмирає. Припиняється ріст міжвузлів. У капусти краї нижніх листків, починаючи з верхівки, жовтіють, з’являється бронзовість, потім вони
буріють і відмирають.На болотних грунтах сильно виражена волокнистість і зморшкуватість листя. Кочан пухкий і дрібний. У томатів симптоми калійного голодування виявляються в середній частині рослин. Листя стають темно-зеленими і на них з’являються бронзові плями. По краях листя плями можуть утворити суцільну облямівку відмерлої тканини. Стебло дерев’яніє і не росте. Плоди дозрівають нерівномірно. В огірків листя темно-зелені, куполоподібні. Краї нижнього листя, начина з вершини, жовтіють і відмирають.Між жилками листкова пластинка поступово стає бронзовою. У квасолі листя стає куполоподібними і зморшкуватими, на краях їх з’являється
жовтизна, потім вони буріють. У гороху вони ніжні, з зелено-жовтим відтінком, по краях з’являються бурі плями, які з’єднуються і утворюють облямівку.

Нестача кальцію:

Бруньки і корінці мають світле забарвлення, тендітні, часто потворної форми, верхні листки біліють. Міжвузля укорочені. На кінцях пагонів утворюється розетка листя. Стебло дерев’яніє, пошкоджуються кінчики коренів. Зростання припиняється, і рослини стають карликовими, а коріння короткими, товстими і ослизняются. У томатів верхні листки
жовтіють, а нижні залишаються зеленими. Рослини кволі. Окремі корені роздуті, темно-бурого кольори. Плоди пошкоджуються верхівковою гниллю. У гороху на листках біля середньої жилки утворюються червонуваті плями, які потім збільшуються і з’являються на кінцях дрібних жилок.
Листя стають світло-зеленими, згодом бліднуть, починаючи з підстави.

Нестача магнію

Спочатку хлороз з’являється на нижніх листках, поступово ушкоджуючи всю рослину. Платівка між жилками жовтіє або біліє. У капусти хлороз з’являється між жилками, починаючи з верхівки. Листова пластинка жовтіє, однак біля листя залишається зеленою, спостерігається мармуровість листка. На кислих грунтах блідо-зелене забарвлення може переходити в
червоно-фіолетове. Листки соковиті, тендітні, іноді зморшкуваті. У томатів на нижніх листках блідне верхня непарна часточка, а жилки і платівка біля них залишаються зеленими з блідо зеленими, жовтими, а потім і бурими плямами. Черешки соковиті, тендітні. Листя загинаються донизу і засихають. Плоди осипаються або затримується їх дозрівання. В огірків, кабачка, гарбуза, кавуна,
дині листя світло-зелені, жовтіють, буріють і відмирають, а біля жилок пластинка залишається зеленою. Листки соковиті, тендітні, стебла дерев’янисті. Плоди дрібні. У цибулі на кінчиках листя з’являються білі плями неправильної форми. У гороху між жилками нижнього листя спостерігається блідо
зелене забарвлення з переходом в жовту. На краях листя утворюються білі плями, які поширюються між жилками до центру. Краї листя біля середньої жилки можуть розриватися.

Нестача бору:

Сильно уповільнює ріст рослин. Листя втрачає тургор. У підстави і по краях молодого листя з’являється хлороз і некроз. Листя викривляються і відмирають, а верхівкові бруньки чорніють і ослізняются. Рослина погано цвіте, зав’язь обсипається. У цвітної капусти на головному і бічних стеблах утворюються невеликі, концентричні, водянисті, бурі плями. При сильному побурінні пошкоджується зовнішня і внутрішня частини суцвіття. Обгортувальні листя суцвіть недорозвинені і деформовані. У томатів чорніють точки зростання. Рослина сильно кущиться. сім’ядолі і листя багряні. Черешки, жилки і листя тендітні. Коріння ростуть повільно, жовтіють або буріють. На плодах з’являються засохлі плями, іноді плоди набувають потворну форму. У селери на листі з’являється бура плямистість, яка поширюється у вигляді смуг уздовж черешка. В місцях пошкодження шкірка розтріскується і закручується назовні. Коріння буріють, бічні відмирають і на кінчиках їх утворюються горбки. У буряка, моркви та інших коренеплодів з’являється гниль сердечка. Утворюються темні плями на потовщеною частини кореня. Зростання рослини сповільнюється, і вони стають карликовими. На листках утворюються жовті і червонуваті плями. На черешках іноді
з’являються поздовжні тріщини. Листя закручуються. У салату сповільнюється зростання, молоде листя набуває потворної форми, верхівки загинаються донизу, на листках з’являються опіки. Молоді листочки і точки росту закручуються. У цибулі листя недорозвинені, потворної форми, колір їх від сіро до синьо-зеленого. На молодих листках з’являються світло-зелені і жовті плями, зморшкуватість і поперечні тріщини у вигляді сходинок. Листя прямостоячі і тендітні.

Нестача заліза:

У верхній частині рослин жовтіють листя. Спочатку хлороз
поширюється між жилками молодих листків, а потім вражає і старі. Жилки залишаються зеленими. Платівка листя буріє, відмирає, потім жовтіє або біліє весь лист.

Нестача міді:

Сповільнюється ріст рослин. Стебло тонке, твердий. Листя втрачає тургор, на ньому з’являються жовто-зелені плями, а кінчики біліють. Може пожовтіти і вся рослина. Спочатку
коренева система розвивається краще, ніж наземна, потім зростання корені сповільнюється, вони буріють і
відмирають. Затримується процес стеблоутворення, слабо утворюється насіння. У томатів листки набувають темно-синювато-зеленого забарвлення і закручуються. Затримується утворення квіток. З’являється хлороз, листя і стебла тендітні. У салату з’являється хлороз, листя біліють. У цибулі
тонкі луски набувають світло-жовтого забарвлення.

Нестача цинку:

У нижній частині рослин листя стає сіро-зеленими, потім
бронзовими або жовто-коричневими, краю їх буріють. Уздовж жилок утворюються плями, тканина розкладається. Молоде листя дуже дрібне і покрите жовтими крапками або рівномірно
хлоротичне. Потім з’являється некроз, і листова пластинка відмирає. коренева система слаборозвинуита і буріє. Стебла тонкі і дерев’янисті. Недолік цинку найбільш проявляється у
гарбуза, кабачка, патисони. У томатів утворюються дрібні листя, вони жовтіють або покриваються дрібними плямами. Всі симптоми переважно виявляються на молодих листках. У квасолі налисті між жилками з’являється хлороз, з подальшим відмиранням тканини. Листя ростуть нерівномірно, на них з’являється зморшкуватість.

Нестача марганцю:Молоде листя рослин дуже дрібне, з жовтими плямами. Хлоротична листова пластинка буріє, стає прозорою і відмирає. У капусти жилки залишаються зеленими, а між ними тканина червоніє. У томатів листки світло-зелені, а потім жовтіють, починаючи з найвіддаленішої частини від жилки. Часто на листках розвивається некроз. Пагони витягуються, рослина слабо росте, погано цвіте, плоди незав’язуються. У шпинату хлороз з’являється на кінчиках листя, потім поступово поширюється по всій рослині. Воно блідне, набуває світло-зелене забарвлення, і між жилками тканину відмирає. У буряка листя стає темно-червоними, майже фіолетовими, особливо між жилками, потім відмирають. У квасолі на листі утворюється крапчатість. Ріст рослин уповільнюється, листки не досягають нормального розміру. Листки огірка стають світло-зеленими, а по краях їх утворюється жовтувата облямівка. Батоги короткі і тонкі, квіткові бруньки часто жовтіють.

Нестача молібдену:

Спочатку спостерігається пожовтіння і закручування першої або другої пари листя, потім на всьому листі з’являються крапки, жилки залишаються світло-зеленими і
відрізняються темним візерунком. Хлоротичні ділянки здуваються, а листки закручуються. Знову
утворені листки поступово стають хлоротичними і закручуються. Стебла товсті, дерев’янисті, ріст їх сповільнюється, точка росту відмирає. Відмирають і кінчики коренів, а ті, що залишилися, здуваються.

 

0 / 5
Напишіть нам
чекайте...
Коментарі

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top
Навігація
Зв'язок

+38 (099) 256-96-89
+38 (098) 547-78-00