Азотне голодування
уповільнює ріст рослин. Листя набувають світло-зелене забарвлення, а потім жовтіють і відмирають. Часто змінюється і забарвлення стебла. Листя дрібне, стебла тонкі і крихкі. У капусти, починаючи з нижнього ярусу, забарвлення листя змінюється поступово від зеленої до жовто-зеленої і навіть рожевої, качани дрібні. У томатів жилкування листа стає фіолетово-червоним, особливо з нижньої сторони. Стебла тонкі, тверді, волокнисті, такого ж забарвлення, як і листя.
Ріст сповільнюється, цвітіння спізнюється, бутони осипаються, плоди дрібні. огірок погано росте, нижнє листя світло зелені, зелено-жовті і жовті. Пагони тонкі, дерев’янисті і волокнисті. Затримується цвітіння, зав’язування і налив плодів. У цибулі листя наростає повільно, воно коротке, товсте, тверде.
Фосфорне голодування:
У рослин сповільнюється зростання, цвітіння, зав’язування плодів і дозрівання врожаю. Стебла тонкі, дерев’янисті, листя часто мають більш темне забарвлення. на нижньому боці з’являється пурпурний відтінок, і вони швидко відмирають. У капусти листя дрібні, темно-зеленого забарвлення, яка поступово переходить у фіолетову. Пігментація частіше спостерігається уздовж жилок.
У томатів стебла і листя дрібні і волокнисті. Сім’ядолі зорієнтовані під гострим кутом вгору. Спочатку жилки, а потім і нижня частина листа стають червоно-фіолетовими.
Затримується цвітіння і дозрівання плодів. У редису з нижньої сторони листя набувають червонуватого забарвлення. У селери утворюються тонкі черешки і повільно формуються коренеплоди. У цибулі в’януть і засихають кінчики листя.
Калійне голодування:
У рослин сповільнюється зростання. Листова пластинка між жилками стає хлоротічной, хоча останні залишаються зеленими. Листя тендітні, зморшкуваті, краю їх закручуються вгору. Хлоротичні пластинка буріє і відмирає. Припиняється ріст міжвузлів. У капусти краї нижніх листків, починаючи з верхівки, жовтіють, з’являється бронзовість, потім вони
буріють і відмирають.На болотних грунтах сильно виражена волокнистість і зморшкуватість листя. Кочан пухкий і дрібний. У томатів симптоми калійного голодування виявляються в середній частині рослин. Листя стають темно-зеленими і на них з’являються бронзові плями. По краях листя плями можуть утворити суцільну облямівку відмерлої тканини. Стебло дерев’яніє і не росте. Плоди дозрівають нерівномірно. В огірків листя темно-зелені, куполоподібні. Краї нижнього листя, начина з вершини, жовтіють і відмирають.Між жилками листкова пластинка поступово стає бронзовою. У квасолі листя стає куполоподібними і зморшкуватими, на краях їх з’являється
жовтизна, потім вони буріють. У гороху вони ніжні, з зелено-жовтим відтінком, по краях з’являються бурі плями, які з’єднуються і утворюють облямівку.
Нестача кальцію:
Бруньки і корінці мають світле забарвлення, тендітні, часто потворної форми, верхні листки біліють. Міжвузля укорочені. На кінцях пагонів утворюється розетка листя. Стебло дерев’яніє, пошкоджуються кінчики коренів. Зростання припиняється, і рослини стають карликовими, а коріння короткими, товстими і ослизняются. У томатів верхні листки
жовтіють, а нижні залишаються зеленими. Рослини кволі. Окремі корені роздуті, темно-бурого кольори. Плоди пошкоджуються верхівковою гниллю. У гороху на листках біля середньої жилки утворюються червонуваті плями, які потім збільшуються і з’являються на кінцях дрібних жилок.
Листя стають світло-зеленими, згодом бліднуть, починаючи з підстави.
Нестача магнію
Спочатку хлороз з’являється на нижніх листках, поступово ушкоджуючи всю рослину. Платівка між жилками жовтіє або біліє. У капусти хлороз з’являється між жилками, починаючи з верхівки. Листова пластинка жовтіє, однак біля листя залишається зеленою, спостерігається мармуровість листка. На кислих грунтах блідо-зелене забарвлення може переходити в
червоно-фіолетове. Листки соковиті, тендітні, іноді зморшкуваті. У томатів на нижніх листках блідне верхня непарна часточка, а жилки і платівка біля них залишаються зеленими з блідо зеленими, жовтими, а потім і бурими плямами. Черешки соковиті, тендітні. Листя загинаються донизу і засихають. Плоди осипаються або затримується їх дозрівання. В огірків, кабачка, гарбуза, кавуна,
дині листя світло-зелені, жовтіють, буріють і відмирають, а біля жилок пластинка залишається зеленою. Листки соковиті, тендітні, стебла дерев’янисті. Плоди дрібні. У цибулі на кінчиках листя з’являються білі плями неправильної форми. У гороху між жилками нижнього листя спостерігається блідо
зелене забарвлення з переходом в жовту. На краях листя утворюються білі плями, які поширюються між жилками до центру. Краї листя біля середньої жилки можуть розриватися.
Нестача бору:
Сильно уповільнює ріст рослин. Листя втрачає тургор. У підстави і по краях молодого листя з’являється хлороз і некроз. Листя викривляються і відмирають, а верхівкові бруньки чорніють і ослізняются. Рослина погано цвіте, зав’язь обсипається. У цвітної капусти на головному і бічних стеблах утворюються невеликі, концентричні, водянисті, бурі плями. При сильному побурінні пошкоджується зовнішня і внутрішня частини суцвіття. Обгортувальні листя суцвіть недорозвинені і деформовані. У томатів чорніють точки зростання. Рослина сильно кущиться. сім’ядолі і листя багряні. Черешки, жилки і листя тендітні. Коріння ростуть повільно, жовтіють або буріють. На плодах з’являються засохлі плями, іноді плоди набувають потворну форму. У селери на листі з’являється бура плямистість, яка поширюється у вигляді смуг уздовж черешка. В місцях пошкодження шкірка розтріскується і закручується назовні. Коріння буріють, бічні відмирають і на кінчиках їх утворюються горбки. У буряка, моркви та інших коренеплодів з’являється гниль сердечка. Утворюються темні плями на потовщеною частини кореня. Зростання рослини сповільнюється, і вони стають карликовими. На листках утворюються жовті і червонуваті плями. На черешках іноді
з’являються поздовжні тріщини. Листя закручуються. У салату сповільнюється зростання, молоде листя набуває потворної форми, верхівки загинаються донизу, на листках з’являються опіки. Молоді листочки і точки росту закручуються. У цибулі листя недорозвинені, потворної форми, колір їх від сіро до синьо-зеленого. На молодих листках з’являються світло-зелені і жовті плями, зморшкуватість і поперечні тріщини у вигляді сходинок. Листя прямостоячі і тендітні.
Нестача заліза:
У верхній частині рослин жовтіють листя. Спочатку хлороз
поширюється між жилками молодих листків, а потім вражає і старі. Жилки залишаються зеленими. Платівка листя буріє, відмирає, потім жовтіє або біліє весь лист.
Нестача міді:
Сповільнюється ріст рослин. Стебло тонке, твердий. Листя втрачає тургор, на ньому з’являються жовто-зелені плями, а кінчики біліють. Може пожовтіти і вся рослина. Спочатку
коренева система розвивається краще, ніж наземна, потім зростання корені сповільнюється, вони буріють і
відмирають. Затримується процес стеблоутворення, слабо утворюється насіння. У томатів листки набувають темно-синювато-зеленого забарвлення і закручуються. Затримується утворення квіток. З’являється хлороз, листя і стебла тендітні. У салату з’являється хлороз, листя біліють. У цибулі
тонкі луски набувають світло-жовтого забарвлення.
Нестача цинку:
У нижній частині рослин листя стає сіро-зеленими, потім
бронзовими або жовто-коричневими, краю їх буріють. Уздовж жилок утворюються плями, тканина розкладається. Молоде листя дуже дрібне і покрите жовтими крапками або рівномірно
хлоротичне. Потім з’являється некроз, і листова пластинка відмирає. коренева система слаборозвинуита і буріє. Стебла тонкі і дерев’янисті. Недолік цинку найбільш проявляється у
гарбуза, кабачка, патисони. У томатів утворюються дрібні листя, вони жовтіють або покриваються дрібними плямами. Всі симптоми переважно виявляються на молодих листках. У квасолі налисті між жилками з’являється хлороз, з подальшим відмиранням тканини. Листя ростуть нерівномірно, на них з’являється зморшкуватість.
Нестача марганцю:Молоде листя рослин дуже дрібне, з жовтими плямами. Хлоротична листова пластинка буріє, стає прозорою і відмирає. У капусти жилки залишаються зеленими, а між ними тканина червоніє. У томатів листки світло-зелені, а потім жовтіють, починаючи з найвіддаленішої частини від жилки. Часто на листках розвивається некроз. Пагони витягуються, рослина слабо росте, погано цвіте, плоди незав’язуються. У шпинату хлороз з’являється на кінчиках листя, потім поступово поширюється по всій рослині. Воно блідне, набуває світло-зелене забарвлення, і між жилками тканину відмирає. У буряка листя стає темно-червоними, майже фіолетовими, особливо між жилками, потім відмирають. У квасолі на листі утворюється крапчатість. Ріст рослин уповільнюється, листки не досягають нормального розміру. Листки огірка стають світло-зеленими, а по краях їх утворюється жовтувата облямівка. Батоги короткі і тонкі, квіткові бруньки часто жовтіють.
Нестача молібдену:
Спочатку спостерігається пожовтіння і закручування першої або другої пари листя, потім на всьому листі з’являються крапки, жилки залишаються світло-зеленими і
відрізняються темним візерунком. Хлоротичні ділянки здуваються, а листки закручуються. Знову
утворені листки поступово стають хлоротичними і закручуються. Стебла товсті, дерев’янисті, ріст їх сповільнюється, точка росту відмирає. Відмирають і кінчики коренів, а ті, що залишилися, здуваються.